camscape - for excellent IT solutions itkb.ro - IT knowledge base

hardware :: ce este memoria ram

Andrei
Andrei C.
TitleCe este memoria RAM
Tagsmemorie, ram, edo, ddr, sdr, ecc, dimm, so-dimm
Desc.
CodeKBHW0011 v1.0
Date 4 septembrie 2013

Memorie RAM

Este puţin probabil ca cineva care a utilizat un calculator să nu fi aflat deja că acesta are memorie. Chiar şi persoanele care nu utilizează calculatoare ştiu acest lucru. Totuşi ce este memoria, în afara de ceva care se găseste în orice calculator?
Termenul de memorie poate avea semnificatii diferite, atunci când vine vorba de calculatoare prin memorie mecanism de reţinere a datelor ce pot fi utilizate de un echipament electronic.
 

Memoria interna si memoria extena

Memoria unui calculator poate fi impărţită în două mari categorii:
• memorie internă sau primară
• memorie externă sau secundară
 
Memoria internă este zona de memorie care poate fi accesată în mod direct de către microprocesor. Orice cantitate de date înainte de a putea fi prelucrată de microprocesor trebuie să treacă mai întâi prin memoria internă a calculatorului. Memoria externă este formată din diferite dispozitive de stocare ce retin informatia pe termen lung.
 

Memoria RAM

Pentru că totul trebuie să ajungă mai întâi în memoria internă dimensiunea şi viteza de lucru a memoriei RAM influenţează în mod direct performanţele unui calculator. Acesta este unul şi din motivele pentru care memoria internă este adusă de fiecare dată în discuţie atunci când trebuie evalute perfomaneţele unui calculator. Memoria internă este alcătuită aproape în totalitate  „memorie RAM”.
 

Memoria RAM - Random Acces Memory

RAM este prescurtarea de la Random Acces Memory - adică memorie cu acces aleator. Accesul aleator nu se referă la faptul că datele conţinute de acest tip de memorie sunt accesate la întâmplare. Caracteristica de accesare aleatorie face referire la posibilitea de stocare şi accesare a datelor într-un mod non-secvenţial, ceea ce insemnă ca orice cantitate de date poate fi accesata in mod direct.
 

Sloturi de memorie RAM

Ce trebuie stiut despre memoria RAM?
    Memoria RAM este locul în care ajung datele înainte de a fi prelucrate de microprocesor - această memorie este spaţiul de lucru al calculatorului.
    Pentru că totul trece prin memoria RAM, capacitatea de stocare a memoriei RAM şi rapiditatea acesteia influenţează în mod direct performanţele calculatorului.
    Orice software este conceput să funcţioneze în prezenţa unei anumite cantităţi minime de memorie RAM. Dacă într-un calculator nu se găseşte minimul de memorie RAM cerut de un program - acesta va refuza să pornească sau va funcţiona necorespunzător.
    O cantitate insuficientă de memorie RAM poate afecta serios performanţele calculatorului pe ansamblu.
    Mai multă memorie RAM înseamnă performanţe mai bune ale calculatorului, sau cel puţin, aşa văd lucrurile o bună parte dintre utilizatorii de calculatoare personale. Nu încercaţi să vă opuneţi acestei păreri generale chiar in unele cazuri dubland cantitatea de memeorie nu se va observa practic nicio diferenta.
 

De ce totul trebuie sa treaca prin memoria RAM?

Iată, care ar fi o parte din variantele posibile:
 
• Există o înţelegere secretă între producătorii de memorie RAM şi producătorii de calculatoare, astfel încât să fiţi nevoit să cumpăraţi şi memorie RAM odată cu calculatorul.
• Calculatoarele s-au obişnuit cu memoria RAM, de ce să se schimbe lucrurile acum.
• Memoria RAM are o viteză de lucru foarte mare în comparaţie cu restul dispozitivelor de stocare
Acordaţi-vă un punct dacă aţi ales a treia variantă, într-adevăr, memoria RAM este mult mai rapidă decât alte dispozitive de stocare.
 
Memoria RAM poate furniza date cu rapiditate microrprocesorului datorită faptului că este o componentă 100% electronică şi nu „beneficiază” de părţi în miscare precum majoritatea dispozitivelor de stocare obişnuite.
Dacă în prezent un hard disk obişnuit poate funiza microprocesorului aproximativ 100 de MB/s de date pe secundă, memoria RAM poate furniza date şi la viteze de peste 9000 MB/s în cazul tehnologiei DDR3.
 
 

Tipuri de memorie RAM care ne intereseaza

Memoriile RAM actuale se încadrează în tehnologia de tip SDRAM acronim ce provine de la synchronous dynamic random access memory. Fără a intra în detalii tehnice să vedem care sunt tipurile de memorie care prezintă interes pentru noi, în funcţie de vechimea calculatorului de acasă.  Trebuie mentionat ca desi toate tipurile de memorii de mai jos folosesc tehnologia SDRAM - in vorbirea curenta prin memorii SDRAM se face referire la memoriile mai vechi caractestice sfarsitului anilor ‘90, iar pentru celelalte tipuri de memorii foloseste doar denumirea scurta: DDR, DDR2 sau DDR3 fara  SDRAM.
 
    SDR-SDRAM - Single Data Rate SDRAM - acest tip de memorie a facut cariera începând cu mijlocul anilor ‘90 şi până în anii 2002 când încă se mai puteau achiziţiona calculatoare personale noi echipate cu sloturi de memorie SD-RAM. Chiar daca calculatoarele personale au abandonat acest standard , chipurile de memorie de tip SDRAM incă se fabrică pentru a echipa diferite dispozitive electronice unde viteza de lucru a memoriei interne nu prezintă importanţă. De exemplu multimedia player portabil sau un CD-Player este echipat cu un chip de memorie SDRAM
 
    DDR SDRAM - Double Data Rate SDRAM sau DDR1 - primele memorii DDR au făcut echipă cu generaţia calculatoarelor de peste 1Ghz, acest prag fiind atins pentru calculatoarele destinate publicului larg în anul 1999. Prima placa de bază cu suport DDR a fost disponibilă în toamna anului 2000.  Pe piaţa calculatoarelor personale memoriile DDR au coexistat cu cele SDR, tranziţia către acest standard fiind încheiată abia când pe piaţa calculatoarelor personale nu sau mai găsit plăci de bază compatibile cu memoriile SD-RAM.
 
    DDR2 SDRAM - Acest standard a devenit disponibil pentru utilizatori la jumătatea anului 2003.  Momentan sunt cele mai comune tipuri de memorie în rândul calculatoarelor personale.
 
    DDR3 SDRAM- deşi anunţate încă din 2005 primele plăci de bază cu suport pentru acest tip de memorie au apărut în vara anului 2007. În prezent reprezintă cea mai performantă soluţie iar costurile de achizitie sunt apropiate de cele pentru generatia anterioara -DDR2.
 
    DRDRAM sau Direct Rambus DRAM sau  este un tip de memorie RAM mai putin popular in randul calculatoarelor personale. Acest tip de memorie a intrat pe piata PC-urilor personale in 1999 avand ca sustinator principal producatorul de microprocesoare american Intel. Datorita costurilor mai mari de productie acest tip de memorie nu s-a impus pe piata.  Tehnologia dezvoltata de firma RAMBUS si-a gasit totusi utilitatea in special in randul consolelor cum ar fi Nintendo 64 sau Sony Playstation 2 si 3.
 
 
Incompatibilitati
Trebuie stiut ca fiecare generaţie de memorie RAM se deosebeste electric şi fizic faţă de generaţia anterioară. În practică aceasta înseamnă că nu putem folosi simultan doua tipuri de memorii RAM din generatii diferite, de exemplu SD-RAM împreuna cu DDR-RAM sau DDR2 împreuna cu DDR3. De asemenea, nu vom putea întroduce un modul de memorie DDR2 într-un slot de memorie DDR datorită existenţei unui element de protecţie cunoscut şi sub denumirea de “cheie”.
 
Cheia reprezintă o cavitate la baza modului de memorie poziţionată diferit de la o generaţie la alta care permite introducerea unui modul de memorie doar în poziţia corectă şi doar într-un slot de memorie compatibil.
 
ECC vs NON-ECC
Tot la capitolul incompatibilitati trebuie sa amintim si de memoriile ECC. Aceastea se deosebesc de memoriile obisnuite prin accea ca suporta un mecanism de corectie a erorilor -error-correcting code. Acest tip de memorii echipeaza in mod special serverele iar pretul per megabait este sensibil mai mare. Pentru utilizatorii obisnuiti achizitia de memorii ECC mai scumpe nu prezinta foarte mult interes motiv pentru care placile de baza obisnuite (destinate in special calculatoarelor ieftine) nu suporta acest tip de memorii.
 
Mai trebuie mentionat si faptul ca acest tip de memorii nu pot functiona alaturi de o memorie obisnuita non-ECC.
 
 
DIMM vs SO-DIMM
Memoria RAM destinata calculatoarelor personale de tip desktop este in acest moment in format DIMM (dual in-line memory module). Acest format a inceput sa inlocuiasca cu succes formatul SIMM (single in line memory module) odata cu aparitia calculatoarelor echipate cu procesoare Pentium. Memoriile in format DIMM indiferent ca sunt de tip SDR, DDR, DDR 2 sau DDR 3 au aceeasi lungime de 13.35 CM.
 
Memoriile in format SO-DIMM ( Small Outline - DIMM) sunt destinate calculatoarelor portabile si au dimensiunile reduse cu aproape 50%.  Pentru a reduce consumul de energie, factor critic în economia unui sistem portabil, memoriile SO-DIMM ruleaza in general la frecvente mai scazute fata memoriile folosite pentru desktop-uri.
 
Cata memorie RAM am eu?
In mod traditional capacitatea memoriei RAM este afisata la pornirea calculatorului. Capacitatea memoriei este exprimata in general în kilobaiti.
 
Putem verifica capacitatea memoriei RAM si din Windows. Pentru aceasta trebuie sa accesam dialogul System properties. Cel mai simplu mod de a accesa dialogul System properies este de a face un clic drepta pe iconita My Computer dupa care selectam Properties. (si mai simplu este daca retinem ca acelasi lucru obinem si prin combinatia de taste Windows + Pause)
Memoria RAM si capacitatea maxima
Capacitatea maxima a memoriei RAM dintr-un calculator este limitata de urmatorii factori:
   - capacitatea maxima adresabila suportata de chipsetul placii de baza
   - tipul procesorului folosit 32/64 bit
    - arhitectura sistemului de operare
    - si in sfarsit numarul de sloturi de memorie ram cu care este echipata placa de baza (in general variaza intre 2 si 6 sloturi)
 
Un calculator personal echipat cu hardware si software de ultima generatie poate avea la dispozitie si pina la 16GB de RAM.
Un calculator obisnuit ce ruleaza un sistem de operare pe 32 bit precum Windows XP sau Windows Vista poate accesa 4GB RAM (3,2 GB in practica).
Calculatoarele mai vechi pot adresa fie maxim 128/256/512MB RAM (gama Pentium, K5/K6) fie 1024 MB (1GB) sau mai mult incepand cu generatia Pentium II.
 
Memoria RAM şi viteza
Fiecare tip de memorie RAM este caracterizat de e o viteză de lucru sau lăţime de bandă care este direct proporţională cu cantitatea teoretică de date care poate fi transferată între microprocesor şi memorie. Cantitatea de date care poate fi manipulată la nivel teoretic face parte din cartea de vizită a oricarei memorii. Asadar un modul PC2100 are o viteză teoretică de lucru de 2100MB/s pe când un modul PC6400 de 6400MB/s (6,4GB/s).
 
Memoriile SDR SDRAM au o viteză cuprinsă între 66Mhz şi 133Mhz în mod standard. (PC66 = 66 MHz,  PC100 = 100 MHz,  PC133 = 133 MHz)
 
Atunci când vine vorba de memorii DDR, de orice tip, trebuie să ştim că specificaţiile ne sunt prezentate la o valoare dublă datorită modului de lucru al acestor tip de memorii. Totuşi nu toate operaţiile pe care sunt efectuate de memorie sunt la viteză dublă motiv pentru care uneori, spre deruta noastră, se face referire şi la viteza nominală adică înjumatăţită.
 
DDR
* PC2100 = 266MHz
* PC2700 = 333MHz
* PC3200 = 400 MHz
 
DDR2
* PC2-3200 = 400 MHz
* PC2-4200 = 533 MHz
* PC2-5300 = 667 MHz
* PC2-6400 = 800 MHz
* PC2-8000 = 1000 MHz
* PC2-8500 = 1066 MHz
* PC2-9600 = 1200 MHz
DDR3
  • PC3-6400 = 800
    * PC3-8500 = 1066
    * PC3-10600 = 1333
    * PC3-12800 = 1600
 
Arsenalul de RAM necesar
 
Programele necesită o anumită cantitate minimă de RAM ca să poată funcţiona, sau ca să poată funcţiona corespunzător. Cerinţenţele de memorie RAM ale unui program sunt corespunzătoare momentului lansării pe piaţă. Un program mai vechi se va mulţumi cu hardware mai lent şi cu mai puţină memorie RAM. Nu aceleaşi lucururi se pot spune şi despre programele lansate recent.
 
Producătorii de software sunt interesaţi ca produsele lor să poate fi rulate pe cât mai multe calculatoare, motiv pentru care cerinţele de memorie RAM raman in limite rezonabile. Totuşi, următoarele programe necesită o cantitate mult mai mare de RAM decât programele obişnuite:
 
    programe de prelucrare audio-video, grafică, animaţie, proiectare asistată de calculator
 
În domeniul profesional sau semiprofesional lucrul se desfăşoară numai sub acoperirea unui microprocesor rapid şi a unei cantităţi de memorie RAM impresionante. Pentru nevoile casnice, chiar şi astfel de programe, funcţionează satisfăcător şi în prezenţa unui calculator cu dotări medii în privinţa memoriei RAM.
 
    jocurile video - aici ne referim la jocurile video cu grafica  de ultima generaţie. Acestea  necesită întotdeauna mai multă memorie RAM decât orice alte programe folosite de un utilizator obişnuit.
 
 
Memoria RAM este volatila
 
Datele din memoria RAM dispar atunci când închideţi calculatorul sau ori de câte ori acesta nu mai este alimentat cu curent electric. Dependenţa memoriei RAM de un flux constant de electricitate face ca aceasta să intre în categoria memoriilor volatile.
 
Volatilitatea memoriei RAM poate provoca nemulţumiri şi dureri de cap dacă se pierd şi date care nu mai pot fi recuperate. Atunci când redactaţi un document caracterele pe care le introduceţi de la tastatură sunt stocate temporar în memoria RAM. Dacă la un moment dat calculatorul a rămas fără curent electric sunt foarte multe şanse ca ceea ce aţi scris să se fi pierdut.
Pentru a preveni astfel de evenimente este necesar să salvaţi cât mai des munca depusă într-un fişier pe hard disk sau pe un alt mediu de stocare. În acest fel, pierderile pe care le puteţi suferi pot fi reduse doar la munca depusă de la ultima salvare a datelor.
Pentru a minimaliza pierderile de date ce pot apare, şi pentru a proteja în acelaşi timp nervii dumnevoastră, unele programe folosesc un sistem automat de salvare a datelor pe hard disk, la intervale precise de timp. (de ex. din cinci în cinci minute). Nu este şi cazul programului WordPad.
Nu numai intreruperea curentului electric duce la pierderea de date. Următoarele două situaţii pot cauza la fel de bine pierderi de date:
    Blocarea calculatorului:  dacă calculatorul nu mai răspunde la comenzi nu aveţi nici o posibilitate de a salva munca pe un mediu de stocare nevolatil. Blocarea calculatorului duce la pierderea tuturor datelor care nu au au fost salvate.
    Blocarea sau funcţionarea anormală a unui program: dacă un anumit program nu mai răspunde la comenzi sunt multe şanse să intervină piederi de date. Pierderea de date se limitează de regulă doar la datele create cu programul buclucaş.