camscape - for excellent IT solutions itkb.ro - IT knowledge base

configurare software :: openvpn si windows 8

Catalin
Catalin T.
TitleOpenVPN si Windows 8
TagsOpenVPN, VPN, SSL, Windows 8
Desc.Compatibilitate OpenVPN si Windows 8, folosire OpenVPN in Windows 8
CodeKBSW0004 v1.0
Date10 aprilie 2013

Ce este OpenVPN si la ce foloseste ?

Ei bine, este un software OpenSource cu ajutorul caruia poti creea conexiuni securizate intre doua retele de calculatoare.

Informatii detaliate gasiti aici: http://openvpn.net/index.php/open-source/333-what-is-openvpn.html, tema articolului fiind instalarea si folosirea clientului de OpenVPN pe sistemul de operare Windows 8.

In principiu, OpenVPN se insteaza si functioneaza pe calculator ca orice alt software, nimic special: descarci kit-ul de instalare, rulezi setup-ul, se creaza shortcut, accesezi programul folosind shortcut-ul. La OpenVPN mai ai nevoie de seturi de fisiere de configurare, certificate de securitate, username si parola pentru autentificare in reteaua gazda (serverul de OpenVPN); dar nu va speriati, sunt doar doua fisiere si o informatie, toate puse la dispozitie de catre administratorul retelei gazda.

Deci, pentru a putea crea o conexiune intre CALCULATORULMEU si SERVERULRETELEIGAZDA avem nevoie de:
1. certificat de securitate (numeservergazda.crt);
2. fisier de configurare (numeservergazda.ovpn);
3. username si parola

Cele doua fisiere de mai sus trebuie copiate in folderul de instalare OpenVPN/config (ex: c:\Program Files\OpenVPN\Config) si cam atat.
La rularea clientului OpenVPN se va putea selecta din lista serverelor definite prin fisierele de tip ovpn, nemaifiind nevoie decat de autentificarea prin username si parola pe serverul selectat.

Destul de simplu, nu, dar sa revenim la tema articolului: Instalarea OpenVPN pe Windows 8:
Windows 8 are o interpretare mai "speciala" a drepturilor pe care le are un utilizator in sistem dar nu voi dezvolta acest lucru ci doar cum sa instalam si sa folosim OpenVPN cu drepturi specifice (de Administrator mai exact, contul Administrator fiind sigurul cu drept de a creea, de exemplu, rute de retea).

Astea fiind spuse, descarci kitul de instalare (https://build.openvpn.net/downloads/releases/openvpn-install-2.3.18-I001-x86_64.exe) sa spunem pe Desktop; click dreapta pe fisierul descarcat si "Run as Administrator" dupa care clasic cu next->next; La finalizarea instalarii se va creea un shortcut de acces, click drepta pe shortcut->"Open file location"->click drepta pe executabil->"Properies"->tab "compatibility" si bifam "Run this program as an administrator".

Si poze:
OpenVPN Windows 8

OpenVPN Windows 8

OpenVPN Windows 8

OpenVPN Windows 8