camscape - for excellent IT solutions itkb.ro - IT knowledge base

hardware :: cum functioneaza un calculator

Andrei
Andrei C.
TitleCum functioneaza un calculator
Tagshardware, calculator, sistem de operare, software, cpu, hard disk, bios
Desc.
CodeKBHW0009 v1.0
Date 4 septembrie 2013
Orice calculator comercializat pe piata IT din zilele noastre necesita trei factori esentiali pentru a putea functiona. Este vorba despre partea de Hardware, despre Sistemul de Operare si, bineinteles, despre programele Software fara de care nu vom putea rula nici macar un fisier text, audio/video sau orice alt fisier necesar noua in activitatea pe care o desfasuram. Toti cei trei factori care dau viata unui calculator sunt de o mare complexitate, iar o descriere completa a felului in care acestia functioneaza si relationeaza ar fi imposibil de redat in doar un singur articol informativ. Se poate totusi oferi o prezentare generala care sa aduca putina lumina asupra functionarii componentelor de baza ale oricarui calculator.

Hardware
Cand ne referim la hardware avem in vedere componentele fizice, vizibile, ale unui calculator dintre care mai familiare publicului larg ar fi Unitate centrala de procesare (CPU), Hard Disk-ul si modulele de memorie RAM. Acestea sunt instalate pe placa principala a calculatorului numita si Placa de Baza sau, mai rar, Placa Mama. Atunci cand apasam butonul de start CPU-ul incepe sa comunice cu placa de baza activand un program vital numit Basic Input Output System (BIOS) care este stocat intr-un chip special montat pe aceeasi placa de baza. Acest program verifica minutios daca toate componentele hardware sunt la locul lor si functionale si apoi va incerca sa depisteze si existenta unui sistem de operare instalat pe hard-disk. Tastatura, mouse-ul, monitorul sau imprimanta sunt si acestea componente hardware numite datorita amplasarii lor externe si componente periferice.
Sistemul de Operare
Sistemul de operare este de importanta vitala pentru buna functionare a unui calculator si de multe ori alegerea sa gresita va avea un impact negativ asupra performantei generale. El va aloca resursele existente componentelor hardware si celor software intr-o maniera minutioasa si va comunica eficient cu utilizatorul prin intermediul monitorului si al difuzoarelor. Orice modificare adusa sistemului de operare sau componentelor sale esentiale va avea repercusiuni de nedorit asupra bunului mers al lucrurilor si nu este recomandat sa se faca asemenea operatii decat de catre un specialist in calculatoare, dar chiar si in acest caz doar cu respectarea instructiunilor companiei care ofera sistemul de operare in cauza.

Software
Din punct de vedere tehnic chiar sistemul de operare poate fi considerat un program de software, dar avand in vedere faptul ca in egala masura sistemul de operare este si platforma de baza care permite utilizarea si interactivitatea altor programe el va avea in consecinta un loc aparte in categoria programelor numite software. Aplicatiile obisnuite de software isi justifica importanta prin faptul ca ele transforma PC-ul intr-o unealta cu adevarat utila si profesionala cu destinatii multiple deopotriva pentru utilizatorii casnici cat si pentru cei economici. Aceste programe ofera calculatorului instructiuni precise prin care acesta va sti ce sa faca pentru a facilita catre utilizator vizionarea unui fisier video, accesul la Internet sau simpla redactare a unui text. De asemenea pot fi rulate si programe deosebit de performante care sa imbunatateasca simtitor orice afacere sau proiect economic care se doreste de succes.