camscape - for excellent IT solutions itkb.ro - IT knowledge base

hardware :: cum sa inlocuiti pasta termoconductoare de pe procesor

Andrei
Andrei C.
TitleCum sa inlocuiti pasta termoconductoare de pe procesor
Tagspasta termoconductoare, cooler, termic
Desc.
CodeKBHW0008 v1.0
Date 4 septembrie 2013
La ce foloseste pasta termoconductoare?
Pasta termoconductoare imbunatateste transferul termic dintre procesor si cooler, "umpland" imperfectiunile microscopice dintre cele doua suprafete.
Daca procesorul vostru a venit cu un cooler Box (pe talpa cooler-ului exista un strat de pasta preaplicata) ar fi bine sa va ganditi la inlocuirea ei pentru o racire mai eficienta. In timp, pastele de proasta calitate isi pierd proprietatea termoconductoare si se solidifica.
Daca nu puneti pasta pe procesor, acesta se va incalzi mai tare, asta duce probleme grave
 
Ce pasta termoconductoare sa aleg?
Cea mai populara pasta este Arctic Silver 5 deoarece se gaseste usor, este ieftina si are rezultate foarte bune. Alte paste de calitate sunt: Arctic Cooling MX 2, Zalman ZM-STG1, Noctua NT-H1 (performantele sunt aproximativ egale). Daca pentru voi nu are importanta un grad in minus sau in plus, puteti folosi orice pasta enumerata mai sus in functie oferata magazinului IT din apropierea voastra.
Hai la treaba!
Se demonteaza cooler-ul rotind levierul ce il tensioneaza si se ridica usor, fara miscari bruste.

Pentru curatarea procesorului si cooler-ului de vechea pasta eu folosesc alcool izopropilic. De asemenea se pot folosi si solutiile speciale de curatat destinate pentru asa ceva sau alt alcool in concentratie mare (sanitar, alimentar, tehnic etc.).
Atentie!
* Nu folositi acetona deoarece ea ataca plasticul si din neatentie va puteti defecta procesorul sau placa de baza.
* Daca folositi un lichid ce conduce electricitatea, asigurati-va ca procesorul, cooler-ul si placa de baza sunt uscate inainte de a va conecta sistemul la sursa de curent.
Se pun cateva picaturi de alcool pe procesor si cooler si se lasa cateva secunde pentru a se dizolva vechea pasta si cu un servetel imbibat in alcool se curata.

Dupa o curatare ferma se aplica cat un bob de orez noua pasta in centrul procesorului.

Pentru intinderea uniforma puteti folosi un deget invelit intr-o punga sau o cartela telefonica etc.

Se monteaza la loc cooler-ul rotindu-se levierul ce il tensioneaza pentru o fixare ferma.

Concluzie
Dupa cum se poate vedea, aplicarea pastei termoconductoare este o operatie destul de simpla dar foarte eficienta. Aceasi metoda se aplica cand dorit sa inlocuiti pasta de pe mosfeti, gpu, north bridge sau south bridge.